Tym razem dieta dla wszystkich, którzy niemal cały dzień spędzają w pracy za biurkiem i uważają że w ich sytuacji odchudzanie jest niemożliwe. Otóż to nieprawda, czego dowodem jest nasza dieta tygodnia.
Wiadomo, że siedzenie za biurkiem nie sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów, wprost przeciwnie. Jednak prawidłowo komponując posiłki i unikając dietetycznych pułapek, które czyhają na nas w pracy, można przeprowadzić skuteczną kurację odchudzającą i przyzwyczaić się do racjonalnego sposobu odżywiania.
Ponieważ w bufecie zazwyczaj trudno o nietuczący obiad, ciepły posiłek przesuwamy na porę kolacji, zaś w ciągu dnia raczymy się zimnymi niskokalorycznymi przekąskami.
Stosując tą dietę przyjmujemy codziennie ok. 1000 kcal i chudniemy ok. 1 kg tygodniowo.
Przypominamy o piciu wody mineralnej i herbatek ziołowych oraz o zwiększeniu aktywności fizycznej!!!
Przepisy potrzebne do diety:
Sałatka z kapusty pekińskiej
mały pomidor (50 g),
groszek zielony - 1/3 szklanki (50 g),
cebula - 6 krążków (30 g),
kapusta pekińska - 2 liście (60 g),
szynka drobiowa - 2 plasterki (20 g),
olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 g)
Składniki pokroić i wymieszać. Polać olejem.
Sałatka z gotowaną wołowiną
1 plaster chudej wołowiny (50 g),
cebula - 2 krążki (10 g),
ogórek kiszony - 1 mały (40 g),
natka pietruszki - 1 łyżka stołowa (2 g),
majonez - 1 łyżeczka (5 g)
Składniki pokroić i wymieszać z majonezem.
Szaszłyk z cielęciny
100 g cielęciny bez kości,
1/2 strąka czerwonej papryki (60 g),
4 małe pieczarki (60 g),
5 plasterków cebuli (50 g)
Mięso i paprykę pokroić grubo, wszystkie składniki nadziewać na przemian na szpikulce do szaszłyków.
Twarozek z jogurtem
ser chudy - duży plaster (80 g),
szczypiorek - 1 łyżka (1 g),
rzodkiewki - 5 sztuk (50 g),
sałata - 1 średni liść (8 g),
jogurt naturalny bez cukru - 2/3 opakowania (100 g),
kiełki soi (10 g)
Składniki wymieszać.
Zupa neapolitańska
jarzyny z pomidorami,
jogurt naturalny - 1/3 opakowania (50 ml)
Jarzyny zmiksować z jogurtem.
Plan diety
Dzień 1
I śniadanie (352 kcal): Kawa lub herbata - 1 szklanka (250 ml), mleko 0,5% tłuszczu - 1/2 szklanki (125 ml), jogurt naturalny bez cukru - 1 pojemniczek (150 ml), muesli - 1/3 szklanki (30 g), banan średni (ok. 170 g).
II śniadanie (86 kcal): Sok z marchwi - 1 szklanka (200 ml).
Lunch (276 kcal): Sałatka z kapusty pekińskiej, woda mineralna niegazowana - 1 szklanka (250 ml), bułka grahamka - 1 sztuka (50 g).
Podwieczorek (70 kcal): Grapefruit (ok. 250 g).
Kolacja (304 kcal): Krupnik z kaszy jęczmiennej - 1 talerz (300 ml), makaron gotowany - 4-5 łyżek (100 g), leczo ze świeżych lub mrożonych warzyw - 4 łyżki (100 g), gulasz wołowy (100 g), woda mineralna niegazowana - 1 szklanka (250 ml).
Dzień 2
I śniadanie (245 kcal): Kawa lub herbata - 1 szklanka (250 ml), mleko 0,5% tłuszczu - 1/2 szklanki (125 ml), sałatka z gotowaną wołowiną, 2 płatki chleba chrupkiego (14 g).
II śniadanie (42 kcal): Grapefruit (ok. 150 g), woda mineralna niegazowana (250 g).
Lunch (273 kcal): 2 cienkie plasterki bułki (30 g) 1/4 pojemnika serka homogenizowanego (50 g), 2 plasterki szynki wołowej
(20 g), 1 łyżeczka szczypiorku (1 g), szklanka mleka 0,5% tłuszczu (250 ml).
Podwieczorek (92 kcal): Jogurt owocowy - 1 pojemnik (150 ml).
Kolacja (417 kcal): Szaszłyk z cielęciny, surówka z 1 szklanki posiekanych porów (110 g) i 1/3 pojemnika jogurtu (50 ml), 1 gotowany ziemniak (75 g), szklanka świeżego soku marchwiowo-jabłkowego (250 ml).
Dzień 3:
I śniadanie (330 kcal): Kawa lub herbata, 1/2 kajzerki (25 g), serek waniliowy - 1/2 pojemniczka (100 g), jabłko (małe) ok. 100 g, szklanka mleka 0,5% tłuszczu.
II śniadanie (56 kcal): Kiwi małe (100 g), woda mineralna niegazowana - 1 szklanka (250 ml).
Lunch (189 kcal): Cienka kromka chleba razowego (20 g), plaster chudego twarogu (40 g), 2 cienkie plasterki pieczonego schabu (20 g), 6 liści cykorii (30 g), grapefruit (150 g), herbata.
Podwieczorek (100 kcal): Banan (mały) - ok. 150 g.
Kolacja (483 kcal): Talerz zupy jarzynowej czystej (300 g), 2 średnie gotowane ziemniaki (150 g), 6 łyżek surówki z kiszonej kapusty (150 g), sztuka mięsa - średnia porcja (100 g), woda mineralna niegazowana.
Dzień 4:
I śniadanie (296 kcal): Kawa lub herbata, mleko 0,5% tłuszczu - 1 szklanka (250 ml), płatki kukurydziane - 1/2 szklanki (15 g), średnia kromka chleba razowego (30 g) cienko posmarowana margaryną (5 g), polędwica z kurczaka - 2 plasterki (20 g), kiełki soi (10 g).
II śniadanie (92 kcal): Jogurt owocowy - 1 opakowanie (150 ml).
Lunch (121 kcal): Bułka grahamka - 1/2 szt. (25 g), tuńczyk w sosie własnym - 1/2 małej puszki (50 g), sałata - mała główka - 30 g.
Podwieczorek (111 kcal): Kiwi - 1 sztuka (70 g), ciastko delicja - 1 sztuka (15 g).
Kolacja (466 kcal): Ryż gotowany - 3 łyżki (75 g), kotlet z piersi indyka, smażony bez tłuszczu (100 g), fasolka szparagowa - 2,5 szklanki (160 g), sok wielowarzywny - 1 szklanka (250 ml).
Dzień 5:
I śniadanie (305 kcal): Kawa lub herbata, 1/2 kajzerki (25 g), serek homogenizowany - 1/4 opakowania (50 g), grapefruit - 1 średni (ok. 250 g), mleko 0,5% tłuszczu - 1 szklanka (250 ml).
II śniadanie (92 kcal): Jogurt owocowy - 1 opakowanie (150 ml).
Lunch (209 kcal): Bułka - cienka kromka (20 g), ryba po grecku - 1 kostka (85 g) i warzywa (ok. 120 g), ogórek zielony - średni (100 g), sok pomidorowy - 1 szklanka (200 ml).
Podwieczorek (116 kcal): Jogurt naturalny bez cukru - 1 pojemniczek (150 ml), chleb chrupki - 1 płatek (7 g).
Kolacja (414 kcal): Barszcz czerwony - 1 talerz (300 ml), kurczak gotowany - małe udko (150 g), ryż gotowany - 4 łyżki (100 g), kapusta kiszona - 6-7 łyżek (150 g), woda mineralna niegazowana - 1 szklanka (250 g).
Dzień 6:
I śniadanie (376 kcal): Kawa lub herbata, mleko 0,5% tłuszczu - 1 szklanka (250 ml), chleb razowy - 1 średnia kromka (30 g) cienko posmarowana margaryną (5 g), twarożek z jogurtem.
II śniadanie (160 kcal): Pomarańcza (200 g), dwa biszkopty (15 g).
Lunch (57 kcal): Kalafior z wody - 1 kawałek (165 g).
Podwieczorek (84 kcal): Jabłko - bardzo duże (200 g).
Kolacja (368 kcal): Zupa neapolitańska - 1 talerz (300 ml), ziemniaki gotowane - 2 średnie (150 g), ryba smażona (bez tłuszczu) lub pieczona w folii (100 g), ogórek kiszony - 1 średni (100 g), sok wielowarzywny - 1 szklanka (250 ml).
Źródło: www.zdrowie.onet.pl