Dieta dla pracujących

Tym razem dieta dla wszystkich, którzy niemal cały dzień spędzają w pracy za biurkiem i uważają że w ich sytuacji odchudzanie jest niemożliwe. Otóż to nieprawda, czego dowodem jest nasza dieta tygodnia.
Wiadomo, że siedzenie za biurkiem nie sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów, wprost przeciwnie. Jednak prawidłowo komponując posiłki i unikając dietetycznych pułapek, które czyhają na nas w pracy, można przeprowadzić skuteczną kurację odchudzającą i przyzwyczaić się do racjonalnego sposobu odżywiania.

Ponieważ w bufecie zazwyczaj trudno o nietuczący obiad, ciepły posiłek przesuwamy na porę kolacji, zaś w ciągu dnia raczymy się zimnymi niskokalorycznymi przekąskami.

Stosując tą dietę przyjmujemy codziennie ok. 1000 kcal i chudniemy ok. 1 kg tygodniowo.

Przypominamy o piciu wody mineralnej i herbatek ziołowych oraz o zwiększeniu aktywności fizycznej!!!

Przepisy potrzebne do diety:

Sałatka z kapusty pekińskiej
    mały pomidor (50 g),
    groszek zielony - 1/3 szklanki (50 g),
    cebula - 6 krążków (30 g),
    kapusta pekińska - 2 liście (60 g),
    szynka drobiowa - 2 plasterki (20 g),
    olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 g)
Składniki pokroić i wymieszać. Polać olejem.

Sałatka z gotowaną wołowiną
    1 plaster chudej wołowiny (50 g),
    cebula - 2 krążki (10 g),
    ogórek kiszony - 1 mały (40 g),
    natka pietruszki - 1 łyżka stołowa (2 g),
    majonez - 1 łyżeczka (5 g)
Składniki pokroić i wymieszać z majonezem.

Szaszłyk z cielęciny
    100 g cielęciny bez kości,
    1/2 strąka czerwonej papryki (60 g),
    4 małe pieczarki (60 g),
    5 plasterków cebuli (50 g)
Mięso i paprykę pokroić grubo, wszystkie składniki nadziewać na przemian na szpikulce do szaszłyków.

Twarozek z jogurtem
    ser chudy - duży plaster (80 g),
    szczypiorek - 1 łyżka (1 g),
    rzodkiewki - 5 sztuk (50 g),
    sałata - 1 średni liść (8 g),
    jogurt naturalny bez cukru - 2/3 opakowania (100 g),
    kiełki soi (10 g)
Składniki wymieszać.

Zupa neapolitańska
    jarzyny z pomidorami,
    jogurt naturalny - 1/3 opakowania (50 ml)
    Jarzyny zmiksować z jogurtem.


Plan diety

Dzień 1

I śniadanie (352 kcal): Kawa lub herbata - 1 szklanka (250 ml), mleko 0,5% tłuszczu - 1/2 szklanki (125 ml), jogurt naturalny bez cukru - 1 pojemniczek (150 ml), muesli - 1/3 szklanki (30 g), banan średni (ok. 170 g).

II śniadanie (86 kcal): Sok z marchwi - 1 szklanka (200 ml).

Lunch (276 kcal): Sałatka z kapusty pekińskiej, woda mineralna niegazowana - 1 szklanka (250 ml), bułka grahamka - 1 sztuka (50 g).

Podwieczorek (70 kcal): Grapefruit (ok. 250 g).

Kolacja (304 kcal): Krupnik z kaszy jęczmiennej - 1 talerz (300 ml), makaron gotowany - 4-5 łyżek (100 g), leczo ze świeżych lub mrożonych warzyw - 4 łyżki (100 g), gulasz wołowy (100 g), woda mineralna niegazowana - 1 szklanka (250 ml).



Dzień 2


I śniadanie (245 kcal): Kawa lub herbata - 1 szklanka (250 ml), mleko 0,5% tłuszczu - 1/2 szklanki (125 ml), sałatka z gotowaną wołowiną, 2 płatki chleba chrupkiego (14 g).

II śniadanie (42 kcal): Grapefruit (ok. 150 g), woda mineralna niegazowana (250 g).

Lunch (273 kcal): 2 cienkie plasterki bułki (30 g) 1/4 pojemnika serka homogenizowanego (50 g), 2 plasterki szynki wołowej
(20 g), 1 łyżeczka szczypiorku (1 g), szklanka mleka 0,5% tłuszczu (250 ml).

Podwieczorek (92 kcal): Jogurt owocowy - 1 pojemnik (150 ml).

Kolacja (417 kcal): Szaszłyk z cielęciny, surówka z 1 szklanki posiekanych porów (110 g) i 1/3 pojemnika jogurtu (50 ml), 1 gotowany ziemniak (75 g), szklanka świeżego soku marchwiowo-jabłkowego (250 ml).


Dzień 3:

I śniadanie (330 kcal): Kawa lub herbata, 1/2 kajzerki (25 g), serek waniliowy - 1/2 pojemniczka (100 g), jabłko (małe) ok. 100 g, szklanka mleka 0,5% tłuszczu.

II śniadanie (56 kcal): Kiwi małe (100 g), woda mineralna niegazowana - 1 szklanka (250 ml).

Lunch (189 kcal): Cienka kromka chleba razowego (20 g), plaster chudego twarogu (40 g), 2 cienkie plasterki pieczonego schabu (20 g), 6 liści cykorii (30 g), grapefruit (150 g), herbata.

Podwieczorek (100 kcal): Banan (mały) - ok. 150 g.

Kolacja (483 kcal): Talerz zupy jarzynowej czystej (300 g), 2 średnie gotowane ziemniaki (150 g), 6 łyżek surówki z kiszonej kapusty (150 g), sztuka mięsa - średnia porcja (100 g), woda mineralna niegazowana.


Dzień 4:

I śniadanie (296 kcal): Kawa lub herbata, mleko 0,5% tłuszczu - 1 szklanka (250 ml), płatki kukurydziane - 1/2 szklanki (15 g), średnia kromka chleba razowego (30 g) cienko posmarowana margaryną (5 g), polędwica z kurczaka - 2 plasterki (20 g), kiełki soi (10 g).

II śniadanie (92 kcal): Jogurt owocowy - 1 opakowanie (150 ml).

Lunch (121 kcal): Bułka grahamka - 1/2 szt. (25 g), tuńczyk w sosie własnym - 1/2 małej puszki (50 g), sałata - mała główka - 30 g.

Podwieczorek (111 kcal): Kiwi - 1 sztuka (70 g), ciastko delicja - 1 sztuka (15 g).

Kolacja (466 kcal): Ryż gotowany - 3 łyżki (75 g), kotlet z piersi indyka, smażony bez tłuszczu (100 g), fasolka szparagowa - 2,5 szklanki (160 g), sok wielowarzywny - 1 szklanka (250 ml).


Dzień 5:

I śniadanie (305 kcal): Kawa lub herbata, 1/2 kajzerki (25 g), serek homogenizowany - 1/4 opakowania (50 g), grapefruit - 1 średni (ok. 250 g), mleko 0,5% tłuszczu - 1 szklanka (250 ml).

II śniadanie (92 kcal): Jogurt owocowy - 1 opakowanie (150 ml).

Lunch (209 kcal): Bułka - cienka kromka (20 g), ryba po grecku - 1 kostka (85 g) i warzywa (ok. 120 g), ogórek zielony - średni (100 g), sok pomidorowy - 1 szklanka (200 ml).

Podwieczorek (116 kcal): Jogurt naturalny bez cukru - 1 pojemniczek (150 ml), chleb chrupki - 1 płatek (7 g).

Kolacja (414 kcal): Barszcz czerwony - 1 talerz (300 ml), kurczak gotowany - małe udko (150 g), ryż gotowany - 4 łyżki (100 g), kapusta kiszona - 6-7 łyżek (150 g), woda mineralna niegazowana - 1 szklanka (250 g).


Dzień 6:

I śniadanie (376 kcal): Kawa lub herbata, mleko 0,5% tłuszczu - 1 szklanka (250 ml), chleb razowy - 1 średnia kromka (30 g) cienko posmarowana margaryną (5 g), twarożek z jogurtem.

II śniadanie (160 kcal): Pomarańcza (200 g), dwa biszkopty (15 g).

Lunch (57 kcal): Kalafior z wody - 1 kawałek (165 g).

Podwieczorek (84 kcal): Jabłko - bardzo duże (200 g).

Kolacja (368 kcal): Zupa neapolitańska - 1 talerz (300 ml), ziemniaki gotowane - 2 średnie (150 g), ryba smażona (bez tłuszczu) lub pieczona w folii (100 g), ogórek kiszony - 1 średni (100 g), sok wielowarzywny - 1 szklanka (250 ml).





Źródło: www.zdrowie.onet.pl

dp1
Autor: Marcel
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |