Dieta ryżowo - owocowa

[wstep]Dieta dostarcza około 1000 kcal dziennie i umożliwia zrzucenie około 1 kilograma nadwagi tygodniowo. Bazą diety jest ryż z owocami kończącego się lata, śliwkami, jabłkami i gruszkami. Dieta ryżowo-owocowa obfituje w białko, witaminy i minerały oraz potrzebny w odchudzaniu błonnik. Oprócz pięciu posiłków należy dziennie pić co najmniej 2 litry płynów (woda niegazowana, soki owocowe, warzywne, herbaty owocowe).[/wstep]

Trwa: 7 do 21 dni.

Odchudza: Około 1 kg tygodniowo.

Można ją powtarzać: Co 2-3 miesiące.

Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobą.

Niewskazana dla: Dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.

Szczególnie bogata w: Witaminy A, E, C, B6, B12, kwas foliowy, białko oraz błonnik.


Plan diety

1 Dzień

I Śniadanie 260 kcal
Ryż długoziarnisty (3 łyżki ugotowanego) ze szklanką mleka 0%, szklanka soku śliwkowego.

II Śniadanie 95 kcal
Średni banan, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 370 kcal
Filet rybny, surówka z kapusty kwaszonej (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Podwieczorek 99 kcal
Kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego bez cukru.

Kolacja 229 kcal
Sałatka wegetariańska, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

2 Dzień

I Śniadanie 270 kcal
Ryż z bananem, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

II Śniadanie 98 kcal
Koktajl z kefiru 2% (100 ml) i brzoskwini (100 g).

Obiad 350 kcal
Garnek warzyw, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Podwieczorek 81 kcal
Kisiel z jabłek (150 ml).

Kolacja 200 kcal
Kotleciki ryżowe, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

3 Dzień

I Śniadanie 249 kcal
Sałatka z owocami, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

II Śniadanie 121 kcal
Galaretka wiśniowa (150 g).

Obiad 353 kcal
Rogout z indyka, 30 g ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem), marchewka z groszkiem (150 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Podwieczorek 217 kcal
1 duży grejpfrut (200 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja 185 kcal
Zapiekanka ze śliwkami, szklanka kawy zbożowej bez cukru.


Przepisy

Filet rybny

 -  150 g fileta z mintaja,
 -  1 łyżka soku z cytryny,
 -  sól,
 -  1 łyżeczka musztardy lub koncentratu pomidorowego,
 -  1 jajko,
 -  1 łyżeczka oleju,
 -  natka,
 -  plasterek cytryny

Filet umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny i posmarować musztardą lub koncentratem pomidorowym. Jajko roztrzepać, zanurzyć w nim rybę. Olej rozgrzać i na gorący włożyć rybę i resztę roztrzepanego jajka. Smażyć na małym ogniu, czasami przewracając rybę. Po usmażeniu udekorować natką i plasterkiem cytryny.

Sałatka wegetariańska

 -  20 g ryżu brązowego,
 -  1/2 średniej cebuli,
 -  1 łyżeczka oliwy,
 -  curry,
 -  pieprz cayenne,
 -  50 g fasolki szparagowej,
 -  1 krążek świeżego ananasa,
 -  50 g rzodkiewek,
 -  1 łyżeczka wiórków kokosowych

Sos:

 -  1 łyżeczka oleju,
 -  sok z cytryny,
 -  sok z ananasa,
 -  imbir,
 -  sól, pieprz

Cebulę obrać i posiekać, fasolkę umyć o odciąć z niej wąsy, ugotować i pokroić drobno, rzodkiewki umyć i posiekać. W rondlu na oliwie zeszklić cebulę, dodać umyty i osączony ryż, curry i pieprz cayenne, wlać wodę i gotować 25 minut. Składniki sosu wymieszać i polać nim ryż z cebulą, przestudzić i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Fasolkę, rzodkiewki i ananasa pokrojonego w kostkę dodać do ryżu, wymieszać i ponownie całość schłodzić. Posypać wiórkami kokosowymi.

Ryż z bananem

 -  30 g ryżu pełnoziarnistego,
 -  1 łyżeczka niskokalorycznej margaryny,
 -  200 ml mleka 0%,
 -  50 g banana,
 -  1/2 łyżeczki cukru,
 -  1/2 łyżeczki cukru pudru,
 -  skórka cytrynowa

W rondelku stopić margarynę, włożyć umyty i osączony ryż, chwilę smażyć, mieszając, aż w ryż wsiąknie tłuszcz. Dodać cukier, skórkę cytrynową, zalać gorącym mlekiem i gotować na wpół przykryty na małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn. Banana obrać i rozgnieść widelcem, połączyć z ryżem. Po wymieszaniu posypać cukrem pudrem.

Garnek warzyw

 -  50 g wołowiny bez kości,
 -  500 ml bulionu warzywnego,
 -  rozdrobniony ząbek czosnku,
 -  60 g kalarepy,
 -  60 g marchwi,
 -  30 g pełnoziarnistego ryżu,
 -  60 g cukinii,
 -  60 g bakłażana,
 -  60 g brokułów,
 -  sól, pieprz,
 -  gałka muszkatołowa,
 -  natka

Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki. wołowinę umyć i razem z czosnkiem wrzucić na gotujący się bulion. Następnie układać w garnku warstwami kalarepkę, marchew, ryż i gotować 1 godzinę, pod koniec gotowania dodać cukinię, bakłażana, brokuły, przyprawy i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu posypać natką.

Kotleciki ryżowe

 -  20 g ugotowanego ryżu (waga przed ugotowaniem),
 -  100 g śliwek bez pestek,
 -  30 g cielęciny bez kości,
 -  1/2 jajka,
 -  sól, pieprz,
 -  imbir,
 -  bułka tarta,
 -  1/2 łyżeczki oleju
 -  Śliwki umyć i z cielęciną zemleć w maszynce,  -  wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać sól, pieprz, imbir i jajko. Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju.

Sałatka z owocami

 -  30 g pełnoziarnistego ryżu,
 -  50 g jabłka,
 -  50 g pomarańczy,
 -  50 g banana,
 -  1 krążek świeżego ananasa,
 -  50 g papryki czerwonej,
 -  1 mandarynka,
 -  mięta

Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Owoce i paprykę umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać i udekorować listkami mięty.

Rogout z indyka

 -  100 g piersi z indyka bez skóry,
 -  1 łyżeczka oleju,
 -  pół średniej cebuli,
 -  1/4 jabłka,
 -  1/2 zielonej papryki,
 -  szafran,
 -  curry

Cebulę obrać i drobno posiekać, jabłko i paprykę po umyciu pokroić w drobne kawałeczki. Pierś po umyciu pokroić i krótko obsmażyć na gorącym oleju, przesunąć na jedną stronę patelni. Dodać cebulę, jabłko, paprykę, przyprawić i dusić pod przykryciem 5-10 minut.

Zapiekanka ze śliwkami

 -  30 g pełnoziarnistego ryżu ugotowanego na sypko,
 -  1 suszony grzybek,
 -  100 g śliwek bez pestek,
 -  natka,
 -  sok z cytryny,
 -  1 żółtko,
 -  2 łyżki śmietany 18%,
 -  sól, pieprz,
 -  1/2 łyżeczki niskokalorycznej margaryny,
 -  1/2 łyżeczki bułki tartej

Grzybek i śliwki umyć, ugotować. Grzybek pokroić w paseczki, śliwki rozdrobnić. Ryż wymieszać z sokiem z cytryny, grzybkiem, śliwkami, posypać natką. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, solą, pieprzem i wywarem z grzybka lub śliwek. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, wyłożyć ryżem, polać przygotowaną śmietaną, posypać bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.




Źródło: www.zdrowie.onet.pl

 
Autor: Marcel
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 1
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |