[wstep]Dieta dostarcza około 1000 kcal dziennie i umożliwia zrzucenie około 1 kilograma nadwagi tygodniowo. Bazą diety jest ryż z owocami kończącego się lata, śliwkami, jabłkami i gruszkami. Dieta ryżowo-owocowa obfituje w białko, witaminy i minerały oraz potrzebny w odchudzaniu błonnik. Oprócz pięciu posiłków należy dziennie pić co najmniej 2 litry płynów (woda niegazowana, soki owocowe, warzywne, herbaty owocowe).[/wstep]
Trwa: 7 do 21 dni.
Odchudza: Około 1 kg tygodniowo.
Można ją powtarzać: Co 2-3 miesiące.
Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobą.
Niewskazana dla: Dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.
Szczególnie bogata w: Witaminy A, E, C, B6, B12, kwas foliowy, białko oraz błonnik.
Plan diety
1 Dzień
I Śniadanie 260 kcal
Ryż długoziarnisty (3 łyżki ugotowanego) ze szklanką mleka 0%, szklanka soku śliwkowego.
II Śniadanie 95 kcal
Średni banan, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 370 kcal
Filet rybny, surówka z kapusty kwaszonej (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Podwieczorek 99 kcal
Kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego bez cukru.
Kolacja 229 kcal
Sałatka wegetariańska, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
2 Dzień
I Śniadanie 270 kcal
Ryż z bananem, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II Śniadanie 98 kcal
Koktajl z kefiru 2% (100 ml) i brzoskwini (100 g).
Obiad 350 kcal
Garnek warzyw, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Podwieczorek 81 kcal
Kisiel z jabłek (150 ml).
Kolacja 200 kcal
Kotleciki ryżowe, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
3 Dzień
I Śniadanie 249 kcal
Sałatka z owocami, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
II Śniadanie 121 kcal
Galaretka wiśniowa (150 g).
Obiad 353 kcal
Rogout z indyka, 30 g ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem), marchewka z groszkiem (150 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Podwieczorek 217 kcal
1 duży grejpfrut (200 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 185 kcal
Zapiekanka ze śliwkami, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Przepisy
Filet rybny
- 150 g fileta z mintaja,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- 1 łyżeczka musztardy lub koncentratu pomidorowego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oleju,
- natka,
- plasterek cytryny
Filet umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny i posmarować musztardą lub koncentratem pomidorowym. Jajko roztrzepać, zanurzyć w nim rybę. Olej rozgrzać i na gorący włożyć rybę i resztę roztrzepanego jajka. Smażyć na małym ogniu, czasami przewracając rybę. Po usmażeniu udekorować natką i plasterkiem cytryny.
Sałatka wegetariańska
- 20 g ryżu brązowego,
- 1/2 średniej cebuli,
- 1 łyżeczka oliwy,
- curry,
- pieprz cayenne,
- 50 g fasolki szparagowej,
- 1 krążek świeżego ananasa,
- 50 g rzodkiewek,
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Sos:
- 1 łyżeczka oleju,
- sok z cytryny,
- sok z ananasa,
- imbir,
- sól, pieprz
Cebulę obrać i posiekać, fasolkę umyć o odciąć z niej wąsy, ugotować i pokroić drobno, rzodkiewki umyć i posiekać. W rondlu na oliwie zeszklić cebulę, dodać umyty i osączony ryż, curry i pieprz cayenne, wlać wodę i gotować 25 minut. Składniki sosu wymieszać i polać nim ryż z cebulą, przestudzić i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Fasolkę, rzodkiewki i ananasa pokrojonego w kostkę dodać do ryżu, wymieszać i ponownie całość schłodzić. Posypać wiórkami kokosowymi.
Ryż z bananem
- 30 g ryżu pełnoziarnistego,
- 1 łyżeczka niskokalorycznej margaryny,
- 200 ml mleka 0%,
- 50 g banana,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- skórka cytrynowa
W rondelku stopić margarynę, włożyć umyty i osączony ryż, chwilę smażyć, mieszając, aż w ryż wsiąknie tłuszcz. Dodać cukier, skórkę cytrynową, zalać gorącym mlekiem i gotować na wpół przykryty na małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn. Banana obrać i rozgnieść widelcem, połączyć z ryżem. Po wymieszaniu posypać cukrem pudrem.
Garnek warzyw
- 50 g wołowiny bez kości,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- rozdrobniony ząbek czosnku,
- 60 g kalarepy,
- 60 g marchwi,
- 30 g pełnoziarnistego ryżu,
- 60 g cukinii,
- 60 g bakłażana,
- 60 g brokułów,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- natka
Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki. wołowinę umyć i razem z czosnkiem wrzucić na gotujący się bulion. Następnie układać w garnku warstwami kalarepkę, marchew, ryż i gotować 1 godzinę, pod koniec gotowania dodać cukinię, bakłażana, brokuły, przyprawy i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu posypać natką.
Kotleciki ryżowe
- 20 g ugotowanego ryżu (waga przed ugotowaniem),
- 100 g śliwek bez pestek,
- 30 g cielęciny bez kości,
- 1/2 jajka,
- sól, pieprz,
- imbir,
- bułka tarta,
- 1/2 łyżeczki oleju
- Śliwki umyć i z cielęciną zemleć w maszynce, - wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać sól, pieprz, imbir i jajko. Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju.
Sałatka z owocami
- 30 g pełnoziarnistego ryżu,
- 50 g jabłka,
- 50 g pomarańczy,
- 50 g banana,
- 1 krążek świeżego ananasa,
- 50 g papryki czerwonej,
- 1 mandarynka,
- mięta
Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Owoce i paprykę umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać i udekorować listkami mięty.
Rogout z indyka
- 100 g piersi z indyka bez skóry,
- 1 łyżeczka oleju,
- pół średniej cebuli,
- 1/4 jabłka,
- 1/2 zielonej papryki,
- szafran,
- curry
Cebulę obrać i drobno posiekać, jabłko i paprykę po umyciu pokroić w drobne kawałeczki. Pierś po umyciu pokroić i krótko obsmażyć na gorącym oleju, przesunąć na jedną stronę patelni. Dodać cebulę, jabłko, paprykę, przyprawić i dusić pod przykryciem 5-10 minut.
Zapiekanka ze śliwkami
- 30 g pełnoziarnistego ryżu ugotowanego na sypko,
- 1 suszony grzybek,
- 100 g śliwek bez pestek,
- natka,
- sok z cytryny,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki niskokalorycznej margaryny,
- 1/2 łyżeczki bułki tartej
Grzybek i śliwki umyć, ugotować. Grzybek pokroić w paseczki, śliwki rozdrobnić. Ryż wymieszać z sokiem z cytryny, grzybkiem, śliwkami, posypać natką. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, solą, pieprzem i wywarem z grzybka lub śliwek. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, wyłożyć ryżem, polać przygotowaną śmietaną, posypać bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
Źródło: www.zdrowie.onet.pl