Forum
Choroby, zdrowie: Święta Wielkanocne - przepisy
Autor tematu Marcel (1142)
16-04-2011 09:11
Fajny przepis,zapisałam sobie
16-04-2011 09:14
Fajny przepis,zapisałam sobie
i wypróbowany
zrobiłam go zeby nie dac plamy na świeta
podkarpacie
19-04-2011 08:02
Danusiu spodobał mi się napewno go upiekę i ten makowiec Marcela tylko ja zalewam jeszcze ciastem piaskowym i jest wyższy , pięknie wygląda i bardzo smakuje
Zawsze piekłam sernik z brzoskwiniami a teraz zmienię na sernik puszek.
19-04-2011 08:28
Fajny przepis,zapisałam sobie
i wypróbowany <br>
zrobiłam go zeby nie dac plamy na świeta


Jak wypróbowany można zrobić
Więc chętnie też wykorzystam.....
Szczecin
19-04-2011 08:45
Mojego makowca polecam, wychodzi pyszny i łatwo się robi.
19-04-2011 18:50
Przepis na makowiec a'la Marcel rozszedł się po moich sąsiadkach i ich znajomych. Wszyscy zachwalają.
Szkoda Marcel, że tego przepisu nie opatentowałeś, przynosiłby Ci dywidendy
POZDRAWIAM
20-04-2011 04:01
Żurek z wędzonką po królewsku

Składniki:

* - 1 marchewka
* - 1 seler
* - 1/2 pora
* - 1 cebula
* - 500 g porcji rosołowej najlepiej wieprzowej
* - 3 ziarenka ziela angielskiego
* - 4 ziarenka czarnego pieprzu
* - 2 listki laurowe
* - 200 g białej kiełbasy
* - 300 g ziemniaków
* - 20 g grzybów suszonych
* - 2 torebki Żurku z wędzonką KNORR
* - 100 ml śmietany
* - 1 łyżka majeranku
* - 2 ząbki czosnku
* - 4 jajka ugotowane na twardo


Sposób wykonania:
1. Obierz warzywa, umyj i przełóż do dużego garnka razem z porcją rosołową. Wlej 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin. Przecedź wywar i odstaw.

2. Pokrój marchewkę z wywaru w kostkę, połącz ją z wywarem, dodaj białą kiełbasę i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Wyjmij kiełbasę, przestudź i pokrój ją w plastry.

3. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy. Dodaj również drobno pokrojone grzyby i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Wlej do zupy Żurek z wędzonką KNORR wymieszany dokładnie ze śmietaną i gotuj jeszcze chwilę mieszając. Dopraw zupę majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

4. Podawaj z jajkiem na twardo i plastrami kiełbasy.



Żurek staropolski z grzybami

Składniki:

* - 1/2 kg mięsa rosołowego z kurczaka
* - 1 marchewka
* - 1/2 pora
* - 1/2 selera
* - 300 g boczku wędzonego
* - 1/2 łyżeczki kminku
* - liść laurowy
* - 4 ziarna ziela angielskiego
* - 100 g suszonych borowików
* - 2 średnie cebule
* - olej do smażenia
* - 2 torebki Żurku KNORR
* - 1/2 szklanki śmietany 18%
* - pieprz
* - majeranek
* - 3 ząbki czosnku
* - 2 łyżki świeżo startego chrzanu
* - ugotowane ziemniaki


Sposób wykonania:
1. Zalej mięso, warzywa i boczek 2 litrami wody, gdy woda się zagotuje zbierz szumowinę, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu około godziny. Przecedź wywar, a warzywa usuń.

2. Namocz grzyby we wrzątku przez około 20 minut, pokrój w cienkie paski i dodaj do wywaru.

3. Pokrój boczek i przesmaż z cebulą, następnie włóż całość do wywaru.

4. Wymieszaj Żurek KNORR ze śmietaną i odrobiną wody, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut. Dopraw do smaku pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem i dwiema łyżkami chrzanu.

5. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.
20-04-2011 04:04
Żurek wielkanocny

Składniki :

* 0.75 szkl. mąki żytniej
* 3 ząbki czosnku
* 2 szklanki wody - ciepła
* przegotowana
* 1 kromka chleba razowego - gruba
* 1 pęczek włoszczyzny
* 15 dkg boczku wędzonego
* chudego
* 1 cebula
* 4 ziarna ziela angielskiego
* 4 ziarna pieprzu
* 1 odrobina liścia laurowego
* 6 szkl. wody
* 3 łyżki śmietany kwaśnej
* 1 łyżka mąki - ewentualnie


Na zakwaszenie żurku:

* 0.75 szkl. mąki żytniej
* 2 - 3 ząbki czosnku
* 2 szkl. ciepłej
* przegotowanej wody
* 1 gruba kromka razowca


Na zupę:

* Włoszczyzna bez kapusty
* 10 - 15 dkg chudego wędzonego boczku
* 1 cebula


Sposób przygotowania:
Przygotować zakwas: mąkę zalać w słoju wodą, dodać czosnek, na wierzchu położyć kromkę razowca. Obwiązać słój czystym płótnem i odstawić na tydzień w ciepłym miejscu. Ugotować wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami. Wyjęty z wywaru boczek ostudzić. Wywar połączyć z przecedzonym przez durszlak żurem, zagotować, dodać śmietanę, jeśli trzeba wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucić do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco kiełbasy lub pieczonych mięs. Można też żur podawać z ziemniakami lub po prostu bez żadnych dodatków, jako zdrową, orzeźwiającą zupę.




Żur wielkanocny z chrzanem , białą kiełbasą i jajkiem

Składniki na 4 porcje

* 300 g białej kiełbasy
* 1 cebula
* 2 szklanki żuru
* 80 g wędzonego boczku
* 2 łyżki tartego chrzanu
* Kilka suszonych grzybów
* 2 ugotowane na twardo jajka
* 150 ml śmietany 36%
* 1 łyżka oleju
* 2 łyżeczki majeranku Prymat
* Pół łyżeczki kminku Prymat
* Sól czosnkowa Pryma
* Pieprz czarny mielony Prymat


Etapy przygotowania

1. Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut.
Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek.
Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.

2. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.
20-04-2011 04:07
Żur tradycyjny

Składniki

* 4 białe kiełbaski
* cebula
* 0,25 l śmietany
* 2 szklanki zakwasu
* 10 dag wędzonego boczku
* 2 suszone grzyby
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz , majeranek, liść laurowy, ziele angielskie


Etapy przygotowania

1. Do 3 l wody włóż nakłutą w kilku miejscach kiełbasę, grzyby, pokrojony w kostkę boczek, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę i czosnek..
Gotuj ok. 30 min.
Przypraw solą i pieprzem.

2. Wyjmij kiełbasę, pokrój ją na talarki i włóż z powrotem do żuru.
Połącz ze śmietaną, posyp majerankiem. Podawaj do ziemniaków.




Żur kujawski

Składniki

* 4 białe kiełbaski
* 3 ziemniaki
* włoszczyzna
* 0,25 l śmietany
* cebula
* 3 ząbki czosnku
* 2 szklanki zakwasu
* 3 jajka na twardo
* sól, pieprz, majeranek


Etapy przygotowania

1. Kiełbasę, pokrojone ziemniaki i oczyszczoną włoszczyznę zalej 3 l wody. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Wyjmij kiełbasę i włoszczyznę, wlej zakwas, przyprawy, zmiażdżony czosnek, chwilę pogotuj.

2. Posiekaną cebulę przesmaż z pokrojoną w kostkę kiełbasą, dodaj do żuru. Dopraw śmietaną.
Podawaj z jajkami pokrojonymi w kostkę.
20-04-2011 04:09
Żur w chlebie

Składniki

* 2 małe chlebki (12 cm średnicy)
* 0,5 l zakwasu
* marchewka, seler, cebula
* 8 jajeczek przepiórczych
* ziele angielskie, liść laurowy
* 2 suszone grzyby
* sól, pieprz
* białko jajka
* 0,25 l śmietany


Etapy przygotowania

1. Pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby zalej 2 l wody i gotuj godzinę.
Przecedź, dodaj zakwas, przetarty czosnek, pogotuj chwilę. Pod koniec wlej śmietanę, przypraw.

2. Z chlebów odetnij wierzchy, wydrąż miąższ, środki posmaruj białkiem, zapiecz.
Do tak przygotowanych chlebków wlej żur. Podawaj z jajami przepiórczymi na twardo.
20-04-2011 04:11
Babka wielkanocna

Składniki:

* 70 dkg mąki
* 9,5 lub 10 dkg drożdży
* 8 żółtek + 2 całe jajka
* 18 dkg cukru + 2 cukry waniliowe
* szczypta soli
* 22 dkg masła
* 1 dobra szklanka śmietanki
* 1 szklanki mleka (nie więcej)
* 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie)
* 10-15 dkg drobnych rodzynek


Wykonanie:
1. Mąkę przesiać do miski.
Podzielić na 3 części, 1 z nich zaparzyć szklanką zagotowanej śmietanki.
Porządnie mieszać łyżką w trakcie parzenia, aby nie zrobiły się duże grudki.

2. Jajka + cukier + żółtka + cukier waniliowy + szczypta soli dobrze wymieszać mikserem.

3. Drożdże + łyżka mąki + łyżka cukru + trochę ciepłego mleka dokładnie rozetrzeć drewnianą łyżką.
(Gdy rozczyn zakipi natychmiast dodajemy do ciasta.
Przejrzały rozczyn może być przyczyną zakalca.)
Gdy drożdże urosną dodajemy je do zaparzonej lecz nie gorącej mąki, mieszamy razem i po kilku minutach (np. 5-ciu) dodajemy żółtka.

4. Zaczynamy wyrabiać ciasto, które jest gęste i zbite.
Można zacząć mikserem, a następnie ręką (polecam tutaj oderwać męża od wielkanocnych porządków i zachęcić go do treningu siły i cierpliwości przy wyrabianiu ciasta).
Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, można zamoczyć ręce w maśle i kontynuować wyrabianie lub dodać ze 2-3 łyżki ciepłego mleka.
Gdy ciasto jest gładkie i nie przykleja się do miski odstawiamy je do wyrośnięcia.

5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo letnie stopione masło i alkohol. Wyrabiamy przez 10 minut, dodajemy rodzynki i jeszcze przez chwilę zagniatamy. Przykrywamy ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Gdy ciasto wyrośnie kilkakrotnie przebijamy jego powierzchnię palcem aby uwolnić nadmiar gazów.

6. Dwie formy na babkę (jedna duża, druga mniejsza) nasmarować masłem i obsypać mąką (pamiętając aby nie smarować kominków w blaszkach), napełnić ciastem do 1/3 wysokości i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wypełni formę wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone.
Jeżeli jest już gotowe ostrożnie wyjmujemy formy z piekarnika i ustawiamy na ażurowej siatce.
Po lekkim przestudzeniu odwracamy na miękką poduszkę przykrytą ściereczką i zdejmujemy z ciast blaszki.
Po ostudzeniu przełożyć babki na półmisek, aby nie szokować gości stawianiem poduszki na stole, i polukrować (lukier z 1 szklanki cukru pudru, soku z 1 cytryny i łyżki gorącej wody).

Z białek, które pozostaną, można coś upiec, aby je wykorzystać, np. bezy.
20-04-2011 04:13
Sernik łzy sołtysa

Tajemnica tego sernika tkwi w pieczeniu. W sumie trwa to ok. 1,5 godziny, temperatura musi być niższa niż zwykle.

Ciasto:

* 2,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 jajka
* 0,5 kostki margaryny
* 4 łyżki mleka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa twarogowa:

* 1 kg zmielonego twarogu
* 3 szklanki mleka
* 2 całe jajka i 4 żółtka
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 budyń śmietankowy albo waniliowy
* 0,5 szklanki oleju
* sok z jednej cytryny
* olejek cytrynowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na wierzch:

* 4 białka
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 budyń śmietankowy albo waniliowy


Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim całą blaszkę, razem z bokami.
Ucieramy sernik: do wysokiej miski wlewamy mleko i dodajemy resztę produktów, dokładnie ucieramy mikserem.
Masę serową wylewamy do blaszki na przygotowane ciasto i pieczemy godzinę w temperaturze 120-130 st. C.
Pieczemy tak długo i w tak niskiej temperaturze, żeby z masy odparowała woda.
Po godzinie ubijamy pianę z pozostałych 4 białek ze szklanką cukru pudru i budyniem, wylewamy na sernik i pieczemy jeszcze pół godziny.
Następnego dnia na cieście, jeśli nie jest od góry za mocno przypieczone, pojawią się łzy sołtysa.
20-04-2011 04:16
Karkówka ze śliwkami

Przygotowanie i pieczenie 2 godz.
1 porcja ok. 110 kcal

Składniki na 30 porcji:

* - 1,5 kg karkówki
* - 15 dag suszonych śliwek (kalifornijskich)
* - majeranek
* - estragon
* - 3 ząbki czosnku
* - 3-4 łyżki oleju
* - sól
* - pieprz


Sposób wykonania:
1. Śliwki opłucz, namocz w letniej wodzie, dokładnie osącz.

2. Mięso opłucz, osusz. Za pomocą długiego, cienkiego, ostrego noża zrób w nim nacięcie. Napełnij je śliwkami.

3. Czosnek obierz, zmiażdż w prasce, natrzyj nim mięso. Natrzyj je też majerankiem i estragonem oraz pieprzem i solą. Posmaruj olejem, zawiń w folię spożywczą, pozostaw na noc w lodówce.

4. Następnego dnia mięso odwiń z folii. Ułóż w brytfannie, piecz ok. 30 minut w piekarniku o temp. 200 st. C, a potem obniż temperaturę do 180-190 st. C i piecz jeszcze ok. 1 godziny.

Karkówkę możesz piec w przykrywanym naczyniu żaroodpornym. Nie wyschnie i będzie soczysta.

Dobry pomysł!
Oprócz śliwek do nadzienia wykorzystaj także morele. Karkówka zyska nowy smak, a po pokrojeniu w plastry atrakcyjny wygląd.




Nadziewane filety

Składniki:

* - 4 pojedyncze filety (piersi) z kurczaka
* - 4 jajka
* - sól i biały pieprz
* - słodka, mielona papryka
* - 2 łyżki masła do smażenia
* - szczypiorek do dekoracji


Filety oczyścić z błon, opłukać, osuszyć. Każdy naciąć w środku, tak by powstały kieszenie. Oprószyć je z wierzchu i od środka solą, pieprzem oraz papryką. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. W nacięcie każdego fileta wcisnąć jajko. Brzegi nacięcia zszyć białą nicią lub spiąć wykałaczką. Na patelni rozpuścić masło. Kłaść filety, obsmażyć je na rumiano. Przełożyć do żaroodpornej formy, przykryć. Piec 20-25 minut w temperaturze 190oC. Przed podaniem filet obwiązać zblanszować szczypiorkiem.
20-04-2011 04:19
Filety z kurczaka z pieczarkami

Przygotowanie: około 1- 1,5h

Pieczenie: mniej niż 1h

Składniki na 8 porcji

* 4 podwójne piersi z kurczaka
* 1 kg pieczarek
* 1-2 papryki czerwone
* kilka plasterków sera żółtego
* bułka tarta , mąka, 2 jajka
* słodka papryka( w proszku), sól, pieprz, sos sojowy


Etapy przygotowania
1. pokroić pieczarki w półplasterki i podsmażyć na oleju dodając łyżkę papryki słodkiej (w proszku) i sosu sojowego

2. kiedy pieczarki puszczą wodą , zlać ją do osobnego naczynia, dolać na patelnie oleju i zrumienić pieczarki

3. piersi z kurczaka umyć, rozdzielić na pojedyncze i każdą poprzekrawać nie do końca przez środek i otworzyć powstała "kieszeń", posypać solą i pieprzem

4. paprykę oczyścić i pokroić połowę w cienkie plasterki, a połowę w kostkę

5. do otwartych piersi kurczaka nakładać pieczarki, paprykę (paski) i kawałeczki sera żółtego

6. końce "kieszeni" można zamknąć wykałaczką

7. obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej

8. każdy kawałek obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni po około 0,5min z każdej strony, do zrumienienia

9. brytfankę wysmarować delikatnie masłem, nałożyć na dno pozostałe pieczarki i paprykę (pokrojoną w kostkę)

10. na to wyłożyć obsmażone piersi z kurczaka i polać 1/3 sosu z pieczarek

11. wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 - 200 stopni i co 5 min polewać delikatnie sosem jednocześnie nacinając kurczaka i patrząc czy już cale mięso zmieniło kolor na biały

12. podawać z ziemniakami, polewając wszystko sosem, który zebrał się na dnie brytfanki





Kotlety faszerowane

Składniki

* 60 dag schabu
* 6 plasterków szynki
* 2 jajka na twardo
* 2 jajka surowe
* 1 duża czerwona papryka (świeża)
* zielona pietruszka
* masło
* bułka tarta
* sól
* pieprz
* olej



Etapy przygotowania

1. Mięso podzielić na porcje, doprawić i cienko rozbić.
Na każdą porcję mięsa położyć plasterek gotowanego jajka, szynkę, kawałek papryki, troszkę masła, posypać zieloną pietruszką.

2. Mięso złożyć na pół, brzegi zbić tłuczkiem do mięsa, aby się dobrze skleiły. surowe jajka roztrzepać.
Mięso panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron.
20-04-2011 04:23
Jaskółcze gniazdo

Składniki:

* - 1 kostka Rosołu wołowego KNORR
* - 1 czerstwa kajzerka
* - 1 mała cebula
* - 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
* - 2 jajka
* - 1 Mini Kostka KNORR Czosnek
* - pieprz
* - 4 jajka ugotowane na twardo
* - bułka tarta
* - olej do smażenia


Sposób wykonania:
1. Rozpuść kostkę Rosołu wołowego KNORR w 1 szklance wrzątku i namocz w nim kajzerkę.

2. Posiekaj drobno cebulę.

3. Włóż mięso do miski, wbij jedno jajko, dodaj odciśniętą kajzerkę i posiekaną cebulę.

4. Dopraw rozkruszoną Mini Kostką KNORR Czosnek oraz pieprzem. Dokładnie wyrób na jednolitą masę.

5. Obklejaj jajka na twardo mięsem, formując kule. Obtocz kule w jajku i bułce tartej.

6. Smaż w głębokim oleju 15 minut. Osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sałatą.





Pieczona biała kiełbasa

Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 15 min * 1 porcja ok. 365 kcal

Składniki:

* - 1 kg białej surowej kiełbasy
* - kilka ząbków czosnku lub 1 cebula
* - 2 łyżki oleju do natłuszczenia blachy
* - po 2 liście laurowe i ziarna pieprzu



Sposób wykonania:

1. Kiełbasę opłucz, osusz. Nakłuj widelcem co 2-3 cm.

2. Zalej wodą, włóż przyprawy, gotuj 10 min od chwili zagotowania.

3. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ułóż kiełbasę na natłuszczonej blasze, posmaruj olejem, posyp pokrojonym czosnkiem lub cebulą, wstaw do piekarnika, piecz 15 min.

Dobry pomysł!
Zamiast gotować, możesz zwiniętą w ślimaka kiełbasę podsmażyć z obu stron na dużej patelni, potem nakłuć, odparować płyn i dopiero upiec.
20-04-2011 04:27
Jaja faraona

Składniki na 6 porcji

* 6 jajek
* majonez dekoracyjny
* 12 trójkącików sera żółtego
* 12 trójkącików sera wędzonego
* 12 trójkącików polędwicy sopockiej
* 12 trójkącików kiełbasy z dzika lub salami
* koperek -- do ozdoby
* papryka czerwona -- do ozdoby


Etapy przygotowania

1. Gotujemy jaja na twardo, kroimy na połówki, układamy na półmisku.
2. Na każdej połówce jajka umieszczamy stożek z majonezu.
3. Obudowujemy stożek piramidką z trójkącików serów i wędlin.
4. W wierzchołek piramidy wtykamy gałązkę koperku.
5. Ozdabiamy półmisek czerwoną papryką.




Jajka pyszne faszerowane

Przygotowanie: 30 minut

Składniki

* 10 jajek
* 1 opakowanie serka twarogowego cebulowego lu czosnkowego
* 10 dag szynki konserwowej
* 2-3 ogórki konserwowe
* kilka rzodkiewek
* 1 mała cebula
* 2-3 kawałki papryki konserwowej
* ewentualnie drobny szczypiorek
* majonez "Babuni"
* sól, pieprz
* odrobina cukru


* Do dekoracji: sałata i natka pietruszki


Etapy przygotowania

1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przepołowić i wyjąć żółtka.
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać serek twarogowy i wyrobić widelcem na gładką masę.

2. Cebule bardzo drobno posiekać. Szynkę, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy jajecznej. Ponownie dokładnie wymieszać.
Posiekać drobno szczypiorek.
Połączyć z masą.
Dodać kilka łyżek majonezu (około 2-3), sól, pieprz do smaku, oraz odrobinę cukru i ponownie dokładnie wymieszać.
Schłodzić.

3. Następnie układać łyżką w wydrążonych jajkach.
Na koniec ułożyć jajka na półmisku, na liściach sałaty, udekorować "ślimaczkami" z majonezu i np. zieloną pietruszką.
20-04-2011 04:30
Świąteczne jaja w kołnierzykach

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 5 min.

Składniki na 4 porcje

* 16 jajeczek przepiórczych
* 8 plasterków szynki
* majonez, papryka słodka w proszku
* kiełki i żółty ser (jaki lubisz) do dekoracji


Etapy przygotowania
Ugotuj jajeczka na twardo, obierz ze skorupek.
Plasterki szynki przekrój na pół.
Brzeg półplasterka zamocz w papryce (tak aby powstał czerwony brzeg), owiń szynkę dookoła jajeczka i zepnij wykałaczką. Powtarzaj do wyczerpania jajeczek. Ułóż jajeczka na półmisku, w miejscu zwężenia kołnierzyka -zrób kleks z majonezu i posyp go papryką.
Udekoruj półmisek kiełkami i paseczkami sera.



Jaja w sosie pirackim

Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 8 min

Składniki na 8 porcji

* 4 jajka, 1 żółtko, 400 ml oleju, 5 łyżek musztardy sarepskiej,
* 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 5 korniszonów, sok z cytryny,
* 1 szkl. maryn. grzybów leśnych (najlepsze borowiki), 1 łyżka kaparów,
* 10 czarnych oliwek, cukier, sól, biały pieprz.


Etapy przygotowania

1. Przygotowujemy majonez.
Tajemnicą udanego majonezu jest użycie wszystkich składników o tej samej temperaturze i ucieranie w jednym kierunku. Jeśli się zaczyna warzyć dodajemy sok z cytryny.
Żółtko mieszamy z musztardą i powoli, ciągle mieszając dodajemy olej - tyle ile go przyjmie. Na końcu doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Kwaskowatość regulujemy sokiem z cytryny.

2. Bardzo drobno siekamy cebulę, czosnek, korniszony, marynowane grzyby, kapary i oliwki.
Dodajemy do majonezu i jeśli trzeba doprawiamy finalnie do smaku solą i białym pieprzem.

3. Jajka gotujemy na twardo, po schłodzeniu obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.

4. Sos przekładamy do salaterki, na wierzch "sadzimy" jajka.
Dla ozdoby możemy je posypać na przykład czerwoną papryką.
20-04-2011 04:33
Faszerowane pisanki
30 minut dla 4 osób

składniki:

* jajko na twardo - 5 sztuk
* naturalny serek Rama Creme Bonjour - 100 gramów
* czerwony kawior lub czarne oliwki
* świeży koperek
* Przyprawa w mini kostkach Bazylia Knorr - 1 sztuka
* wędzony łosoś - 300 gramów


sposób przygotowania:
Obierz jaja, przekrój na pół, zetnij końcówki tak, aby łatwo można było je umieścić na półmisku.
Wyjmij żółtka i zmiksuj z serkiem, majonezem i wędzonym łososiem, za pomocą specjalnej przystawki miksera na jednolitą masę. Możesz także posiekać wszystkie składniki drobno nożem, lub zmielić w maszynce do mięsa.
Dopraw masę do smaku Przyprawą w mini kostkach KNORR bazylia, przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego dekoracyjną końcówką i wyciśnij różyczki na połówkach jaj.
Udekoruj jaja odrobiną czerwonego kawioru i koperkiem lub kawałkami czarnych oliwek.
Dekorowanie potrawy z pewnością spodoba się dzieciom, które chętnie rozwiną swoją wyobraźnię i wykonają w farszu inne ciekawe kształty.



Jaja w kubeczkach

Przygotowanie: 15 min.

Składniki na 4 porcji

* strąk marynowanej papryki
* świeży ogórek
* 4 jajka na twardo
* po 2 łyżki serka homogenizowanego
* 2 łyżki majonezu
* sól, papryka


Etapy przygotowania

1. Z papryki odetnij 8 pasków, resztę posiekaj.
Ogórek potnij na 4 jednakowej długości kawałki, wydrąż z nich miąższ do połowy. Jajka obierz, zetnij wierzchołki z szerszej strony, ostrożnie wyjmij żółtka.
Rozetrzyj je z serkiem, solą, papryką konserwową i w proszku. Farszem napełnij białka, ustaw je w kubeczkach z ogórków.
Udekoruj paskami papryki, kleksem majonezu i szczypiorem.
Posyp pieprzem.
20-04-2011 04:37
Zielone ufo-jaja

Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 7 min

Składniki na 4 porcje

* 8 jaj ugotowanych na twardo
* 1 duże awokado (dojrzałe!!)
* 2 łyżki majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy
* sok z pół cytryny
* pół szklanki drobno siekanych orzechów włoskich
* sól i pieprz czarny do smaku
* szczypiorek i kukurydza z puszki do dekoracji


Etapy przygotowania
Ugotowane na twardo jaja kroimy na połówki (wzdłuż) i wyjmujemy do miseczki żółtka. Dodajemy dojrzały miąż z 1 awokado - skrapiamy cytryną by nie sczerniał. rozgniatamy dokładnie widelcem lub miksujemy blenderem.
Do masy dodajemy majonez, musztardę połowę orzechów i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Napełniamy połówki jaj masą , połowę jaja posypujemy orzechami, a na drugiej połówce robimy oczka z kukurydzy i czułki ze szczypiorku.
Układamy na półmisku .
Jest miłym i zdrowym akcentem świątecznego stołu szczególnie dla małych biesiadników.



Jaja faszerowane serem

Przygotowanie: 20 min

Składniki

* 6 jajek
* 10 dag żółtego sera
* 10 dag chudej szynki
* 4 łyżki majonezu
* 1 łyżeczka musztardy
* 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
* sól, pieprz, papryka


Etapy przygotowania

Ugotowane jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół.
Wyjęte żółtka rozdrobnić widelcem, ser zetrzeć na drobnych oczkach, szynkę pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z resztą składników.
Doprawić do smaku.
Farszem napełnić jajka, udekorować szczypiorkiem.
20-04-2011 04:40
Wyborne paszteciki

Składniki:

* - 2 szklanki mąki
* - 20 dag masła
* - 6 łyżek śmietany
* - 2 żółtka
* - po 35 dag wątróbki, wieprzowiny i boczku
* - bułka
* - sól i pieprz
* - 1 białko
* - 1 cebula
* - 2 łyżki brandy


Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać żółtka i dwie łyżki śmietany, zagnieść ciasto, schłodzić. Wątróbkę, wieprzowinę i boczek pokroić, przyprawić, skropić brandy. Położyć plasterki bułki, dodać posiekaną cebulę, resztę śmietany wymieszanej z białkiem, przykryć, odstawić na godzinę, zmiksować. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, napełnić farszem, przykryć płatkiem ciasta, zrobić na wierzchu otwór, upiec na złoto w temp. 200°C.



Pasztet wieniec

Przepis na pasztet można wzbogacić, dodając do masy mięsnej np. pokrojone drobno suszone pomidory z oliwy

Składniki:

* - 50 dag mielonego mieszanego mięsa
* - 1 czerstwa kajzerka
* - 2 jajka
* - łyżeczka ostrej musztardy
* - sól, pieprz
* - po ćwierć łyżeczki ziół prowansalskich, suszonego tymianku i bazylii
* - pomidor i natka do dekoracji
* - tłuszcz do blachy


Sposób wykonania:
1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.

2. Wymieszać z mielonym mięsem, dodać jajka, musztardę, wyrobić gładką masę.

3. Na koniec wyrabiania doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami.

4. Masę przełożyć do natłuszczonej formy z kominem.

5. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

6. Gotowy wieniec zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku.

7. Podawać udekorowany cząsteczkami pomidora i listkami natki. Doskonale smakuje z pikantnym sosem pomidorowym.
Dodawanie postów możliwe jedynie po zalogowaniu

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |