|
Choroby, zdrowie: Święta Wielkanocne - przepisy
20-04-2011 04:43
Pasztet w pieprzowej skorupce
Udany pasztet to powód do dumy. Odpowiednio udekorowany stanie się z pewnością ozdobą stołu.
Składniki:
* po 10 dag surowej i gotowanej szynki
* kajzerka
* łyżka masła
* 2 cebule
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* 1/2 kg mielonej wołowiny
* łyżeczka skórki otartej z cytryny
* jajko
* 100 ml czerwonego wytrawnego wina
* sól
* pieprz
* gałka muszkatołowa
* 10 dag kolorowego pieprzu
Etapy przygotowania
Szynki pokrój w drobną kostkę. Kajzerkę namocz i odciśnij. Na maśle zeszklij posiekane cebule, dodaj posiekaną natkę, wołowinę, wymieszaj, podsmaż. Włóż kajzerkę, szynki, skórkę z cytryny, wbij jajko, wlej wino, przypraw i dokładnie wyrób masę. Włóż ją do natłuszczonej formy. Kolorowy pieprz lekko rozgnieć w moździerzu, posyp ziarenkami wierzch, wciskając je w mięso. Przykryj folią aluminiową. Piecz 1 godz. w temp. 200°C.
Wielkanocny pasztet ze śliwką
Przepis pochodzi z książki kucharskiej To lubię....
Przygotowanie: ok. pół godz.
Pieczenie: 40-50 min.
Gotowanie: 30-40 min.
Trudność: dość łatwe
Składniki na 10 porcji
* pół kg.mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
* pół kg boczku świeżego
* 30 dkg wątróbki wieprzowej
* dwie cebule, dwie marchewki, pół selera
* bułka namoczona w mleku
* garść śliwek kalifornijskich
* 2 jaja
* sól, pieprz, majeranek
Etapy przygotowania
1. Mięso ugotować z warzywami, wątróbkę podsmażyć z cebulą, wszystko razem, łącznie z bułką, zmielić w maszynce dwa razy. Dodać przyprawy, posolić do smaku, połączyć z jajkami, dobrze wymieszać.
2. Śliwki pokroić na pół, dodać do pasztetu. Jeszcze raz wymieszać.
3. Formę, najlepiej keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć pasztet, wyrównać brzegi.
4. Zapiekać w temp. 200 st. ok 50 min., do momentu, aż się zrumieni.
20-04-2011 04:45
Pasztet z galaretką
Sekret pasztetu tkwi w mięsie można wymieszać kilka gatunków lub ograniczyć się do jednego, ale w obu przypadkach dodatek wątróbki jest niezbędny.
Składniki:
* 2 łyżki masła
* po 20 dag wątróbek drobiowych, łopatki i surowego boczku
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* jajko
* 50 ml winiaku
* gałka muszkatołowa
* sól
* pieprz
Galareta:
* łyżka żelatyny
* szklanka bulionu mięsnego z kostki
* 50 ml winiaku
* pomarańcza
Na maśle podsmaż osobno wątróbki i pokrojone w kostkę wieprzowinę i boczek. Zmiel 2 razy z posiekaną cebulą i czosnkiem, wyrób z jajkiem, winiakiem i przyprawami. Przełóż do foremek na suflety (do 2/3 wys.). Piecz 25 min w temp. 180°C. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, rozpuść w gorącym bulionie, wymieszaj z winiakiem. Na wierzchu pasztetów ułóż cząstki pomarańczy, zalej tężejącą galaretą.
Pasztet drobiowy
Składniki:
* ok. 1,5 kg kurczak
* 300g wątróbki cielęcej lub drobiowej
* 1/2kg surowego boczku
* 1 cebula
* 1 kajzerka
* 6 jajek
* 5 ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
* 3 listki laurowe
* przyprawa warzywko (ok.1 łyżeczki)
* szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
W niewielkiej ilości wody (tyle, by zakryła składniki) gotujemy poporcjowanego na mniejsze części kurczaka, pokrojony na kawałki boczek, cebulę, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe. Przyprawiamy warzywkiem. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodajemy wątróbki i gotujemy kolejne 10-15 min. Odcedzamy wywar, zostawiając w szklance tyle, by móc namoczyć w nim kajzerkę. Mięso kurczaka obrać z kości, razem z boczkiem, wątróbką, cebulą i odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dać jajka, dokładnie wszystko razem wyrobić. (Doprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.) Podłużna formę o wymiarach 25-30 cm (są gotowe aluminiowe foremki do pieczenia pasztetu) wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.50 min.
Podawać do pieczywa, z pomidorami, ogórkiem świeżym lub konserwowym, tzatziki.
20-04-2011 08:40
No to mamy w czym wybierać;)
Ja od siebie polecam klops który co roku gości na moim stole wielkanocnym oto składniki
1kg mięsa mielonego drobiowego lub innego jak kto woli, 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko surowe, majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki (suszona lub świeża), 4,5 ugotowanych jajek na twardo w całości.
Z podanych składników wyrobić masę, zrobić placek taki jak na roladę , na środku ułożyć jajka, zwinąć najpierw brzegi następnie rolować , wyjdzie rolada
Ułożyć na blaszce i papierze do pieczenia posmarowanym tłuszczem, posypanym bułką tartą , piec w temp. 180stopni około 40-60 minut. Pięknie wygląda w przekroju, podaję na półmisku .
Smacznego
20-04-2011 12:59
Właśnie odnalazłam przepis na ziemniaczki do wystawnych dań jadłam je robione wielkości bezy, są super
Składniki na 6 porcji
1,5 kg ziemniaków
4 żółtka
6 dag masła
trochę gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Etapy przygotowania
1.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie następnie utłuc i dobrze rozetrzeć.
2.Utłuczone ziemniaki zmiksować z żółtkami, masłem i przyprawami.
3.Szprycą wyciskać porcje na natłuszczoną blachę i piec ok. 20 minut w 190 stopniach aż staną się złociste.
4Ziemniaczki są pysznym dodatkiem do kotletów, ryb, pieczonego mięsa SMACZNEGO )
20-04-2011 17:43
Jola fajny przepis,taki inny
20-04-2011 19:01
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, wypróbuję i ten przepis.
20-04-2011 19:48
przepis na babkę bananową bardzo łatwy i prosty
5 sztuk bardzo dojrzałych bananów zmiksować
2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 całe jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
bakalie
wszystkie składniki mieszamy ze sobą na koniec dodajemy zmiksowane banany
pieczemy ok 110 minut w tem 180stopni
smacznego!!!
20-04-2011 20:11
Oooo interesująca ta baba....może jutro machnę dzieciaczkom?
21-04-2011 08:57
Jolusia tylko jak będziesz ją machać to najlepiej kup banany takie mocno dojrzałe najlepiej żeby miały czarne skórki ja zawsze kupuję takie z przeceny albo trochę wczaśniej i zostawiam aż dojrzeją a baba jest pyszna znika zaraz po wystudzeniu
21-04-2011 20:11
Śledzie po Polsku
4 piękne śledzie - mleczaki należy wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny, w czasie zaś moczenia kilkakrotnie wodę zmieniać. Z wymoczonych śledzi ostrożnie ściągnąć skórkę, wyjąć i odłożyć mleczka, odciąć ogon i głowę, podzielić na filety, z których usunąć ości.
Filety układamy w słoju szklanym, przekładając je cieniutkimi talarkami cebuli (2 cebule), ziarenkami pieprzu, ziarenkami ziela angielskiego, podzielonym na cząstki listkiem laurowym oraz plasterkami cytryny (bez skórki i pestek).
1/4 l słodkiej śmietanki łączymy z sokiem wyciśniętym z 3 dużych cytryn oraz mleczkiem śledziowym przetartym przez druciane sitko. Do sosu dodać 1/2 łyżeczki cukru pudru. Sosem zalewamy filety ułożone w słoju i odstawiamy do lodówki.
Po 24 godzinach śledzie są "dojrzałe" i stanowią znakomite danie postne. Do śledzi podajemy ziemniaki - obrane, otoczone w oliwie, osolone i oprószone kminkiem, upieczone w piekarniku.
img.liczniki.org/20110415/shutterstock__led__200-1302890524.jpg
fot. Shutterstock
Śledź z pieprzykiem
Składniki na 4 porcje
* ok. 40 dag śledzi - filetów bez skóry (wymoczonych)
* szklanka kwaśnej śmietany
* 1 łyżka majonezu
* 2 łyżki pieprzu zielonego z zalewy, sól do smaku
* 1 cebula
* 1 jabłko
* roszponka do dekoracji lub inna zielenina
Etapy przygotowania
1. Wymoczone śledzie pokrój w kawałki. W oddzielnej miseczce przygotuj sos: wlej śmietanę, dodaj łyżkę majonezu, pokrojony drobno pieprz z zalewy, poszatkowaną cebulkę (najlepiej szalotkę), utarte drobno jabłko - wymieszaj dokładnie.
Posól do smaku pamiętając, że śledzie też są słone.
2. Przekładaj w miseczce warstwami śledzie z sosem.
Dekoruj roszponką.
Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Śledź z pieprzykiem
Składniki na 4 porcje
* ok. 40 dag śledzi - filetów bez skóry (wymoczonych)
* szklanka kwaśnej śmietany
* 1 łyżka majonezu
* 2 łyżki pieprzu zielonego z zalewy, sól do smaku
* 1 cebula
* 1 jabłko
* roszponka do dekoracji lub inna zielenina
Etapy przygotowania
1. Wymoczone śledzie pokrój w kawałki. W oddzielnej miseczce przygotuj sos: wlej śmietanę, dodaj łyżkę majonezu, pokrojony drobno pieprz z zalewy, poszatkowaną cebulkę (najlepiej szalotkę), utarte drobno jabłko - wymieszaj dokładnie.
Posól do smaku pamiętając, że śledzie też są słone.
2. Przekładaj w miseczce warstwami śledzie z sosem.
Dekoruj roszponką.
Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
21-04-2011 20:13
Śledzie po żydowsku
Składniki na 10 porcji
* 8 solonych filetów śledziowych
* 2 mandarynki
* pomarańcza
* winne jabłko
* kiszony ogórek
* cebula
* 3/4 szklanki mleka
* 4 łyżki majonezu
* łyżka soku z cytryny
* cukier
* sól, pieprz
Etapy przygotowania
Filety śledziowe zalej mlekiem, odstaw na 2-3 godziny.
Wyjmij, osącz z zalewy, pokrój na dzwonka. Mandarynki i pomarańcze obierz, podziel na cząstki, oczyść je z błonek, pokrój drobno. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, posiekaj.
Ogórek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, pokrojonymi owocami, ogórkiem, cebulą, przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dzwonka śledzia ułóż na półmisku, polej sosem, udekoruj cząstkami czerwonej pomarańczy.
Śledzie na słodko po sułtańsku
Składniki na 8 porcji
* 1/2 kg płatów śledziowych
* łyżka przecieru pomidorowego
* 4 łyżki łagodnego keczupu
* cytryna
* 3 cebule
* łyżeczka łagodnej musztardy
* 5 dag rodzynek sułtańskich
* 1/2 łyżeczki cukru
* olej do smażenia
* sól, pieprz, natka
Etapy przygotowania
Płaty śledziowe wymocz w zimnej wodzie, dokładnie osącz, obierz ze skóry, pokrój na dzwonka.
Następnie skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę. Cebule obierz, pokrój na talarki i zeszklij na oleju (daj go tyle, aby tylko przykrył cebulę), dodaj keczup, musztardę, przecier, opłukane i osączone rodzynki, wymieszaj.
Duś kilka minut razem, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, ostudź.
Dzwonka śledziowe ułóż na półmisku, polej sosem, udekoruj natką i plasterkami cytryny.
21-04-2011 20:16
Śledzie po góralsku
Składniki na 4 porcje
* 50 dag filetów śledziowych
* 4 ząbki czosnku
* biały pieprz
* skórka otarta z cytryny
* 25 dag bryndzy
* szklanka śmietany
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* sól, cukier
* po 3 łyżki zielonego groszku z puszki i świeżej posiekanej papryki
* cytryna
* natka
Etapy przygotowania
Filety osusz, pokrój na kawałki.
Czosnek obierz, pokrój, rozetrzyj z pieprzem, skórką z cytryny i bryndzą na gładką masę. Śmietanę ubij ze szczyptą soli i cukru, wymieszaj z masą z bryndzy, przykryj i lekko schłodź w lodówce (ok. 10 min).
Sos wymieszaj ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką. Śledzie ułóż na półmisku, polej sosem.
Przykryj folią i schłodź w lodówce.
Udekoruj cytryną i natką.
Śledzie w sosie majonezowym
Przygotowanie: 30 min
Składniki
* 1 kg śledzi
* 1 mały seler
* 2 pęczki pietruszki
* 5 ząbków czosnku
* 1 słoik majonezu
* sól pieprz
Etapy przygotowania
Śledzie pokroić na kawałki, czosnek rozetrzeć z majonezem, dodać starty seler, pokrojoną pietruszkę, sól i pieprz do smaku.
Układać na przemian śledzie i sos.
Odstawić na parę godzin do lodówki.
16-09-2011 22:43
Zapiekanka:
mięso mielone, cebula ,kapusta kiszona, ziemniaki, stardy żólty ser, smietana 20% i kremówka . Kapuste kiszoną podgotować z kostką rosołową. Mięso podpiec z cebulka dodac sól pieprz papryke w proszku do smaku, ziemniaki pokrojone w plasterki podgotowac 5 min.
Na wysmarowana tłuszczem forme układamy mieso z cebulka kapuste kiszona zimniaki na to zmieszane smietany oraz tarty ser zapieka w piekarniku 30-35 min w tem 200 stopni .Smacznego
29-02-2012 21:23
SZYNKA GOTOWANA W MAJONEZIE
* 3 l wody
* 3 kg mięsa ( ja zawsze robię po kilogramie każde inne- np szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka vegety
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego. Zapewniam Pycha
01-03-2012 06:49
Taką dorodną szyneczką , można zadowolić cała rodzinę
Warto wypróbować ten przepis
04-03-2012 13:31
O ile można to podaję link dla lepszego zobrazowania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=49377&start=448
09-03-2012 16:41
Ciuasteczka owsiane :
50 dag cukru Bio Diamant czyli cukier z trzciny cukrowej/
185 dag masła
szklanka musli
szklanka wiórków kokosowych
szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
1/4 łyzeczki proszku do pieczenia
1 łyzka miodu
1 jajko
rozpuscic masło lekko ostudzić.wymieszać z musli,płatkami,
wiórkami, miodem i cukrem miodem. dodac proszek do pieczenia roztrzepane jajko . Formować kulki i ułkładac na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia lekko spłaszczyć .Piec w tem 170 stopni około 15 min. SMACZNEGO
13-07-2012 08:41
Przepis na pikle z musztrardą :
2 kg ogórków przerosnietych
1 litr wody
1 szklanka octu
4 łyzki musztrady
30 dgk cukru
2 łyzki soli
ze składników ugotowac zalewe. ogórki obrac i dydrązyc
pestki i pokroic wzdłuz na paski włozyc ogórki do słoików
zalać zalewą pasteryzować ok. 10-15 min.
13-07-2012 09:12
Pikle z musztardą z przyprawami
ogórki obrane ze skórki i wydrąązone z nasion
4 szklanki wody
pół szklanki octu
3 łyzeczki soli
10 łyzek cukry
musztrada stolowa
ziele ang,.liśc laurowy, koper chrzan czosnek,
ogórki obrane ciasno poukładać ,zalewe zagotowac do zalewy dodac 10 łyzek musztrdy. na słoik po dzemie dodajemy po 3 ziela ang pol liscia laur poł galazki kopru chrzan 2 zabki czosnku . Pasteryzujemy 10-25 min . Smaczego
13-07-2012 09:19
Ogórki cury
2,5 kg ogórków
2 łyzki soli
3 srednie cebule
1,5 szkl. octu
2 łyzeczki cury
2 łyzeczki piprzu mielonego
2 łyzeczki gorczyce
Ogórki pokroic w plastry cebule w pólkrązki dodac sól i odstawic na 3 godz /wody nie odlewać/Ocet cukier zagotować dodac cury gorczyce pieprz wymieszac i zlalac pasteryzowc 5-10 min. Dobre bo robie sałatke juz od kilku lat. Smacznego.
|