Forum
Choroby, zdrowie: Święta Wielkanocne - przepisy
Autor tematu Marcel (1142)
podkarpacie
13-07-2012 10:59
Robiłam ogórki z tego przepisu , polecam wszystkim posmakowały
http://www.wielkiezarcie.com/recipe24558.html
02-11-2012 20:11
CIASTO AMERYKAŃSKIE

Składniki:
-5 jaj,
-1 szkl.cukru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki wody
-2 szklanki mąki
-1 szklanka oleju
-1 kg jabłek
-2 łyżki kakao
*Jabłka obrać,pokroić w kostkę zasypać cynamonem.
*Jaja ubić z cukrem+ waniliowy dodając mąkę, kakao,olej i rozpuszczony w wodzie proszek do pieczenia.Na koniec dodać jabłuszka,wymieszać łyżka i wyrzucić na blachę piec ok 45 minut w 180 stopniach.
*Moje uwagi: ciacho jest gęste...
jak dawałam olej wyglądało jakby się
warzyło
03-11-2012 19:42
Ciasto Piernikowo-jablkowe!!

3 jajka
1szklanka cukru krysztalu
1 1/2 szklanki maki przennej
1 szklanka oleju
1/2 lyzeczka cynamonu
1 plaska lyzeczka sody
1 lyzeczka kakao
4 jablka

Wykonanie.

Zoltka ucierac z cukrem krysztalem, dodajac kolejno olej, make cynamon , sode, kakao . Jablka obrac i pokroic w kostke.
Z bialek ubic piane, dodac do ciasta, wsypac pokrojone jablka i delikatnie wymieszac. Piec ok 40 min. w temp.170c. Po upieczeniu ciasto posypac cukrem pudrem lub polac polewa.
10-11-2012 07:49
wstawie artykól o mrozonych cytrynach
Rewelacja - Mrożone cytryny zdrowsze i smaczniejsze!!!

Zadziwiające mrożone cytryny. To wszystko to tylko mrożona cytryna.
Wielu zawodowców w restauracjach i miejscach żywienia zbiorowego używa lub konsumuje całą cytrynę i nic nie jest wyrzucane. Jak zużywać cala cytrynę bez wyrzucania czegokolwiek? To proste. Włóż całą umytą cytrynę do zamrażalnika swojej lodówki. Kiedy jest ona już zamrożona, weź tarkę i utrzyj na niej cała cytrynę (nie obieraj skórki) i posyp tą utartą masę na swoje jedzenie. Całe jedzenie zyska niespodziewanie cudowny smak, którego nigdy wcześniej nie doświadczyłeś. Wcześniej myślałeś tylko o soku z cytryny i witaminie C.
Co jest główną zaleta w jedzeniu całej cytryny inną niż zapobieganie wyrzucaniu jej niezużytej części i dodawaniu smaku swoim posiłkom?
Cóż, jak widzisz skórka cytryny zawiera 5 do 10 razy więcej witamin niż sok z cytryny. I tak właśnie to wyrzucałeś.
Ale od teraz wykonując tą prostą procedurę z mrożeniem całej cytryny, ucieraniem jej i dodawaniem tego do swojego jedzenia czy picia możesz spożywać wszystkie odżywcze składniki i być zdrowszy.
Dobre jest także to że skórka z cytryny to zdrowe i odmładzające pożywienie zwalczające także wszystkie toksyczne elementy w twoim ciele.
Tak wiec włóż swoją umytą cytrynę do zamrażalnika i dodawaj do jedzenia codziennie. To klucz aby twoje jedzenie było smaczniejsze, a ty żebyś żył dłużej i był zdrowszy. Taki jest sekret cytryny. Lepiej późno niż wcale.
Cytryna (Cytrus) jest cudownym produktem zwalczającym komórki rakowe. Jest 10000 razy silniejsza niż chemioterapia.
Dlaczego o tym nie wiedzieliśmy? Bo wielkie firmy farmaceutyczne i laboratoria są zainteresowane wytwarzaniem sztucznych produktów, co przynosi im wielkie zyski.
Teraz możesz pomóc przyjaciołom poprzez poinformowanie ich o korzystnym wpływie cytryny i jej soku na zapobieganie chorobom. To wybornie smakuje, jest miłe i nie ma skutków ubocznych jak chemoterapia. Jest to pilnie strzeżona tajemnica w celu nie narażenia na niebezpieczeństwo milionowych zysków wielkich korporacji. Jak wiesz, jest wiele gatunków drzew cytrusowych rodzących cytryny i limonki. Możesz je zjadać na wiele sposobów, ma to wszystko wiele zalet, z których najważniejsze to te jakie wywiera na torbiele i nowotwory.
To drzewo to udowodniony dostarczyciel lekarstwa na raka. Jest także znane, jako zwalczające drobnoustroje, zakażenia bakteriami oraz grzybami. Jest skutecznym środkiem przeciwko ludzkim pasożytom i robakom. Reguluje też ciśnienie krwi kiedy jest ono za wysokie oraz działa jako środek przeciw depresjom, stresom czy zaburzeniom nerwowym.
Źródło tych informacji jest fascynujące: to wyszło od jednego z największych producentów leków, który po 20 latach badań laboratoryjnych prowadzonych od 1970 roku udowodnił i ujawnił, że cytryna zabija komórki nowotworowe w przypadku 12 rodzajów nowotworów jak nowotwory jelita, piersi, prostaty, płuc i trzustki. Owoce drzewa cytrynowego działają 10000 razy lepiej niż Adriamycyna lek używany przy chemioterapii, powodujący tylko zwolnienie wzrostu komórek nowotworowych.
Co jest jeszcze bardziej zdumiewające, cytryna zwalcza tylko złośliwe komórki rakowe i nie powoduje żadnych skutków ubocznych dla normalnych komórek organizmu.
Tak wiec umyj dobrze cytrynę, zamroź ją i utrzyj na tarce.
podkarpacie
20-11-2012 20:01
Znalazłam taki przepis ale ja nie próbowałam podobno dobry
Pierniczki

1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,
1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć. Pozostawić w lodówce do następnego dnia. Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm], wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną

POLEWA .
0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować .
1łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy .
22-12-2012 08:46
Witam. Tych potraw , ciast jest tak wiele.........jednak ja podziele się przepisem na szarlotkę........uwielbiam jej smak przypomina mi dzieciństwo<br>
<br>
Składniki;<br>
Na ciasto kruche;<br>
2szk. maki pszennej, pół szk. cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki gęstej śmietany,cukier waniliowy, 1 jajko całe i 2 żółtka, kostka margaryny.<br>
Do tego osobno obrać 2 kg jabłek lekko winnych.......i zetrzeć na tartce, lub pokroić w cienkie plasterki<br>
<br>
Ciasto zagnieść ze składników, odstawić do lodówki na 30 minut, potem rozwałkować na dwa placki o średnicy około centymetra. Blaszkę posmarować margaryną i oprószyć mąką lub bułką tartą.<br>
<br>
Jeden placek położyć, i na niego rozłożyć jabłka posypać po wierzchu odrobiną cukru zmieszanego z cukrem waniliowym.jeżeli jabłka zawierają dużo soku to albo odlać albo wymieszać z łyżką bułki tartej(ona wpija sok) Przykryć drugim plackiem . Piec w temperaturze 180-200 stopni około 40, 50 minut po wierzchu posypać cukrem pudrem.....Smacznego.

Ni hu,hu nie wiem jak mam wywałkować dwa placki o..."średnicy około centymetra"?????
22-12-2012 08:52
Jola najlepiej rozwałkować na "oko" potem posypać placek mąką i zawinąć go na wałek najlepsza metoda na przenoszenie ...
22-12-2012 08:58
Jola najlepiej rozwałkować na "oko" potem posypać placek mąką i zawinąć go na wałek najlepsza metoda na przenoszenie ...

Na d...se rozwałkuj... wiem jak się wałkuje..ale średnica 1 cm????Buhahaha...żartuję Becia, wiem,że sie przejęzyczyłaś.
podkarpacie
22-12-2012 11:24
Jola najlepiej rozwałkować na "oko" potem posypać placek mąką i zawinąć go na wałek najlepsza metoda na przenoszenie ...
<br>
Na d...se rozwałkuj... wiem jak się wałkuje..ale średnica 1 cm????Buhahaha...żartuję Becia, wiem,że sie przejęzyczyłaś.

Jola jak zwykle każdy szczegół wyłapie ha ha ale się ubawiłam ha ha
14-02-2013 10:45
Przepis na murzynka albo piernika z dżemem
3 jajka
1 szklnka cukru/ ubić
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1 słoik dzemu z porzeczki/może byc śliwkowy/
przyprawa do piernika
1 łyz. sody
2 łyż kakao
14-02-2013 10:52
Ubic jajka z cukrem dodawać suche składniki na przemian z olejem i mlekiem
Piec około 45 min w tem 180 stopni Smacznego
23-03-2013 12:50
Ciasto z kukułkami
W 1/2 mleka rozpuscic 30 dkg kukułek ,
Ugotować 4 budynie czekoladowe w 1/2 mleka razem połączyć dodac do tego po ostudzzeniu kostke mas la oraz z 2 kileliszki likieru czekoladowego.Blaszke wyłozyc ciastami peti bery na to część masy następnie petibery i mase i tez petibetu pokryc polewą czekoladowa udekorować orzechami płatkami migdałow w/g uznania. Samcznego
02-04-2013 21:04
Chałwowiec


Składniki:

6 jajek
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
300g chałwy waniliowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
200g masła
sól
100g czekolady gorzkiej


Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia następnie delikatnie wymieszać z masą.

Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

2 szklanki mleka zagotować. W jednej szklance mleka rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie ostudzić. Chałwę zmiksować na gładką masę (trochę się namęczyłam z tym bo jak tu zmiksować coś co nijak nie chce się zmiksować, chałwa podczas tej czynności zbijała się w wielką grudę i tyle z miksowania, zatem napiszę że wystarczy ją rozdrobnić, rozkruszyć.)

Masło utrzeć na puch i stopniowo po trochę dodawać zimny budyń cały czas ucierając (trzeba to robić na prawdę uważnie żeby masa się nie zważyła). Na koniec do masy dołożyć chałwę i całość zmiksować (miksować tak długo aż będzie jednolita i gładka, bez obawy jeśli na początku miksowania będzie wyglądało inaczej.

Na jeden płat ciasta wyłożyć 2/3 kremu chałwowego, przykryć drugim płatem. Wierzch posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.
29-05-2013 20:02
Ciasto drożdżowe pod chrupiącą kruszonką :

Ciasto:
50 dag mąki
po szklance mleka i cukru
5 dag drożdży
pół kostki margaryny
3 jajka
Kruszonka:
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1\4 kostki margaryny.
Ciasto: pół szklanki ciepłego mleka połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać do pozostałych składników ciasta, wyrobić, odstawić na 30 minut. Ciastem wyłożyć formę.
Kruszonka: składniki zagnieść, włożyć na 5 minut do lodówki. Kruszonkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać ciasto. Piec ok. 45 minut w temp. 180 C.
13-08-2013 20:31
http://www.przepis-kulinarny.pl/ketchup-domowy-id1032.html
Z tej stronki robiłam keczup.
podkarpacie
22-12-2013 15:27
Dzisiaj robiłam na obiad... zabłysnęłam daniem popisowym

Rolada mięsna
Składniki (blaszka 24x40cm):

4 jajka
2 łyżki majonezu
300g żółtego sera
sól, pieprz, przyprawy
podwójna pierś z kurczaka
300g pieczarek
cebula

Sos:

jogurt naturalny
czosnek
sól, pieprz
Jajka ubić mikserem, dodać majonez i drobno start żółty ser. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ważne, aby ten papier był dobrej jakości, najlepiej taki pokryty warstwą silikonową, bo inaczej nie będzie go można oddzielić po pieczeniu, ja użyłam Jana N...). Piec w 180&#186;C przez ok. 15min., do lekkiego zrumienienia.
Pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Na patelni zeszklić wcześniej posiekaną cebulę, dodać pieczarki, pieprz i sól, podusić ok. 10min. Fileta umyć, pokroić i rozbić, jak na kotlety. Przyprawić.
Na upieczony placek serowy nałożyć pierś z kurczaka, a na to odsączone pieczarki, ja dodałam też do nich nieco posiekanej pietruszki. Całość zawinąć formując roladę. Piec w 180&#186;C jeszcze przez 30-35min.
Czosnek drobniutko posiekać, wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz do smaku. Do sosu można dodać majonez. Podawać można zarówno na ciepło jak i po przestygnięciu. .
Ja podałam z frytkami i surówką z białej kapusty, polecam PYCHOTKA!
Dodawanie postów możliwe jedynie po zalogowaniu

STATYSTYKI

zdjęć7598
filmów425
blogów197
postów50485
komentarzy4204
chorób514
ogłoszeń24
jest nas18894
nowych dzisiaj0
w tym miesiącu0
zalogowani0
online (ostatnie 24h)0
Utworzone przez eBiznes.pl

Nasze-choroby.pl to portal, na którym znajdziesz wiele informacji o chorabach i to nie tylko tych łatwych do zdiagnozowania, ale także mających różne objawy. Zarażenie się wirusem to choroba nabyta ale są też choroby dziedziczne lub inaczej genetyczne. Źródłem choroby może być stan zapalny, zapalenie ucha czy gardła to wręcz nagminne przypadki chorób laryngologicznych. Leczenie ich to proces jakim musimy się poddać po wizycie u lekarza laryngologa, ale są jeszcze inne choroby, które leczą lekarze tacy jak: ginekolodzy, pediatrzy, stomatolodzy, kardiolodzy i inni. Dbanie o zdrowie nie powinno zaczynać się kiedy choroba zaatakuje. Musimy dbać o nie zanim objawy choroby dadzą znać o infekcji, zapaleniu naszego organizmu. Zdrowia nie szanujemy dopóki choroba nie da znać o sobie. Leczenie traktujemy wtedy jako złote lekarstwo na zdrowie, które wypędzi z nas choroby. Jednak powinniśmy dbać o zdrowie zanim choroba zmusi nas do wizyty u lekarza. Leczenie nigdy nie jest lepsze od dbania o zdrowie.

Wysokiej jakości bielizna męska już w sprzedaży. |